Wat is hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit

Heb je weleens het gevoel dat je minder kan hebben dan een ander? Dat je snel moe bent en overprikkeld? Dat harde geluiden of fel licht letterlijk pijn doet? Dat je het gevoel hebt anders te zijn, maar niet goed kunt benoemen hoe? 

Misschien kan ik je helpen deze gevoelens te begrijpen en er anders mee om te gaan. Er zou namelijk sprake kunnen zijn van hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit (in mijn ogen staan beide begrippen voor hetzelfde).

Hooggevoeligheid is letterlijk: indrukken en prikkels worden dieper verwerkt en je voelt meer, ook dingen die je niet zo snel kunt benoemen, zoals de gemoedstoestand van de mensen om je heen. Prikkels komen harder binnen. Geluid en licht kunnen zelfs pijn doen. 

Hooggevoeligheid lijkt op het eerste gezicht lastig. Een (hoog)gevoelig kind is eerder moe, kan niet tegen bepaalde situaties (zoals drukte, winkelen en schoolreisjes), is misschien eerder ziek, eerder boos, onbegrijpelijk in zijn uitbarstingen of onbegrijpelijk in zichzelf gekeerd en kan niet altijd goed tegen school. Maar het is juist een hele mooie eigenschap. Mensen met hooggevoeligheid hebben bijvoorbeeld een groot rechtvaardigheidsgevoel, groot inzicht, zijn creatief, kunnen schoonheid, kunst en natuur intens beleven.

Ik vind het belangrijk om hooggevoeligheid meer onder de aandacht brengen. Niet als het zoveelste label, maar als een waardevol persoonskenmerk. Herkenning en erkenning geven ruimte.